Onderzoek aan botanische macroresten uit ijzertijdsporen van de site Bilzen-Spelverstraat/Kapittelstraat (B)
Rapportnummer 776
| Publicatiedatum 01 september 2014
Auteur Beurden, L. van
In 2012 is door VUhbs een definitief archeologisch onderzoek uitgevoerd in het plangebied Spelverstraat/Kapittelstraal gelegen in het oostelijke deel van de gemeente Bilzen (figuur 1). Het plangebied is gelegen in de leemstreek (De Haspengouw), op de helling van een leemrug tussen de Demer en de Broekbeek.
Bij het archeologisch onderzoek zijn onder andere structuren en sporen uit de Vroege- en Midden-IJzertijd blootgelegd, waaronder een aantal grotere en kleinere gebouwstructuren, spiekers en kuilen (inclusief silo’s). Deze sporen waren ingegraven in een pakket colluvium op vochtige leemgrond. De sporen waren deels ook weer door een pakket colluvium afgedekt.
Uit kansrijke sporen en structuren zijn monsters genomen voor onderzoek aan botanische macroresten. Daarvan zijn uiteindelijk zeven monsters geselecteerd voor uitgebreid onderzoek (analyse). Deze monsters zijn afkomstig uit drie grote kuilen, een silo, een kuil die centraal binnen gebouw 9 ligt, een paalkuil van de kernconstructie van gebouw 9 en de inhoud van een complete pot die werd aangetroffen in een kuil (zie figuur 2). In deze laatste kuil werd tenminste nog één andere pot aangetroffen. Deze vondst is als een rituele depositie geïnterpreteerd. Hierbij lijken meerdere potten of resten van potten opzettelijk te zijn verbrand en vervolgens met zorg in de kuil te zijn geplaatst.1 Bovengenoemde sporen zijn op basis van aardewerkvondsten alle gedateerd in de Vroege- of Midden-IJzertijd.
Doel van het onderzoek aan botanische macroresten is het verkrijgen van informatie over de voedingsgewoonten en de agrarische economie in de ijzertijdnederzetting. Daarnaast draagt het mogelijk bij aan beantwoording van onderstaande, voor deze vindplaats specifieke onderzoeksvragen:
-Wat is de datering en interpretatie van de aangetroffen sporen?
-Kan een zekere status achterhaald worden op basis van het vondstmateriaal
-Is er sprake van import?
-Is het vondstenspectrum verschillend tussen sporen van structuren en van (afval)kuilen?
- Hoe verhoudt de site zich tot type sites in de zandstreek en in de leemstreek?