Wanghen as ien Katuyser: luxueuze eetgewoonten binnen een sobere orde? – Archeobotanisch onderzoek van beerputten van kartuizerklooster Nieuwlicht te Utrecht
Rapportnummer 714
| Publicatiedatum 01 januari 2014
Auteur Meer, W. van der
Het Klokkenveld is een park aan de Marnixlaan te Utrecht. Vanaf de stichting in 1392 tot de vernietiging in 1580 bevond zich op de plek van dit park het Kartuizerklooster Nieuwlicht. Herinrichting van het park leidde tot archeologisch onderzoek van gedeelten van het oude kloosterterrein. Het veldwerk bij dit onderzoek vond plaats tussen 18 oktober en 24 november van 2011. In 2007, 2008 en 2009 waren al eerder archeologische opgravingen uitgevoerd op delen van het oude kloosterterrein. De meest recente werkzaamheden zijn uitgevoerd door de Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht, onder leiding van C.M.W. den Hartog.
De vindplaats ligt ten noorden van het oude centrum van Utrecht, in een oude bocht van de Vecht. Deze rivierbocht was reeds voor de stichting van het klooster afgesneden. De locatie van het klooster maakte deel uit van bouwland dat behoorde tot een reeks hoven die in bezit waren van de kerk.
Het klooster Nieuwlicht had de voor de kartuizer orde kenmerkende opbouw. De gebouwen bestonden uit een kerk, een hof met gebouwen voor algemeen gebruik en de grote pandhof, rond welke het gebouw lag met de verschillende kluizen. Deze kluizen bestonden uit individuele wooneenheden met elk een cel en een kleine ommuurde tuin. Elke kluis had een eigen waterput en een eigen beerput. Iedere kluis werd bewoon door een monnik, die daar leefde in afzondering.
Bij de opgraving zijn de sporen van meerdere kluizen aangetroffen. Uit diepe sporen behorende bij enkele van deze kluizen zijn zeefmonsters genomen voor verder onderzoek tijdens de uitwerkingsfase. Onderdeel hiervan was het onderzoek naar botanische macroresten en pollen. Hieronder zullen de resultaten van dit archeobotanisch onderzoek worden besproken.