Archeobotanisch onderzoek van beerputten op de vindplaats Leiden-Aalmarkt
Rapportnummer 1038
| Publicatiedatum 30 april 2018
[auteur] Meer, W. van der
Van augustus 2015 tot en met maart 2016 voerde BAAC BV onder leiding van A. Aarts archeologisch stadskernonderzoek uit binnen het plangebied Leiden-Aalmarkt 11 . Het plangebied omvat het terrein dat wordt begrensd door de Mandenmakerssteeg, de Waalse kerk, de Breestraat en de Aalmarkt. Het onderzoeksgebied heeft een oppervlakte van 1.235 m2 (vlak 1).
Het onderzoeksgebied bevindt zich in het historische centrum van Leiden. De eerste bewoning volgde op de ontginningen van de linkeroeverzone van de restgeul van de Oude Rijn in de vroege 13e eeuw, die wellicht plaatsvonden vanuit de oudere bewoning op wat nu bekend is als de Breestraat.
Tijdens het veldwerk werden archeologische resten uit de 10-12e eeuw tot en met de moderne tijd aangetroffen. De grondsporen zijn in verband te brengen met de ontginningen en aanplempingen van de oeverzone en de daaropvolgende stedelijke bewoning. Binnen de aangebrachte fasering zijn twee fasen van belang voor het archeobotanisch onderzoek, namelijk fase 4 en fase 5. Fase 4, ca.
1375/1425 tot 1570, is een periode met (gedeeltelijke) steenbouw en betreft deels kleine woningen die met de ruggen tegen elkaar staan. Fase 5, ca. 1570-1800, kenmerkt zich door steenbouw en er vindt verdere schaalverkleining plaats door het opknippen van de percelen aan de Aalmarktzijde. Van de bewoning in deze fasen zijn onder andere enkele beerputten aangetroffen.
De vulling van de beerputten is door het veldwerkteam bemonsterd, waarna een selectie is gemaakt voor archeobotanisch onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om een beeld te krijgen van de geconsumeerde gewassen. De resultaten van dit onderzoek worden besproken in dit rapport. Tevens is door BIAX onderzoek gedaan aan enkele houten objecten uit de beerputten. Dit houtonderzoek wordt elders in deze rapportage behandeld.