Texel-Nesland, macroresten uit de IJzertijd en Vroege-Middeleeuwen
Report number 666
| Publication date 01 januari 2013
Author Hänninen, K.
In 2012 is onder leiding van Vestigia archeologisch onderzoek gedaan op de lokatie Nesland in Den Burg, Texel. Deze lokatie, ten zuiden van de Beatrixlaan, waar in de zeventiger jaren van de vorige eeuw grootschalige opgravingen hebben plaatsgevonden, wordt verstoord door de bouw van seniorenwoningen, een gebouw met voorzieningen en een nieuwe ontsluitingsweg.
Texel was lange tijd verbonden met het Drents-Friese plateau. Pas zo’n 5.000 jaar geleden drong de zee door in het westelijke deel van de huidige Waddenzee. Rondom de centrale kern van Texel vormden zich uitgestrekte veenmoerassen, waardoor het bewoonbare areaal steeds kleiner werd en zich beperkte tot de hoger gelegen gebieden, veelal dekzandruggen. De dekzandruggen waarop de onderzoekslocaties Nesland en Beatrixlaan liggen zijn hier voorbeelden van.
Tijdens het onderzoek op de lokatie Nesland zijn sporen uit de Late-IJzertijd en een vroegmiddeleeuwse waterkuil aangetroffen. De ijzertijdsporen betreffen kuilenkransen, cirkelvormige greppels, rechthoekige greppels met afgeronde hoeken, overige greppels en clusters van (paal)kuilen en kuilen. Uit een aantal sporen zijn grondmonsters genomen voor archeobotanisch onderzoek. Doel hiervan was informatie te achterhalen over de gebruikte gewassen en de vegetatie en meer inzicht te krijgen in de functie van de sporen.