Terug naar overzicht


Nieuw, dendrochronologie bij BIAX!


12 december 2014

In 2015 breidt BIAX Consult haar diensten uit met dendrochronologie. In combinatie met het specialistische houtonderzoek dat we reeds uitvoerden bieden we nu een compleet pakket aan. Naast het beschrijven, determineren, documenteren, analyseren van bewerking- en gebruikssporen kunnen we nu direct doorgaan met het selecteren op geschiktheid voor dendrochronologisch onderzoek en de metingen ten behoeve van het dateringsproces verrichten. Alle resultaten worden in een geïntegreerd rapport geleverd. Dit bespaart tijd en dus kosten!

Dendrochronologie (boomtijdkunde) is onderzoek waarbij aan de hand van het patroon van de groeiringen aangetroffen in houten objecten of voorwerpen een datering aan het object gegeven kan worden. Daarnaast geeft het jaarringpatroon informatie over eventuele clustering van monsters in het kader van een intra-fasering. Ook kan het jaarringonderzoek op grond van karakteristieke groeikenmerken uitsluitsel geven op de geografische herkomstgebied van het hout. Informatie die belangrijk is bij het beantwoorden van archeologische vraagstukken over logistieke processen van bouwwerkzaamheden. Kijk voor meer informatie op de pagina dendrochronologie.

Om deze discipline te leren heeft dr. Marjolein van der Linden in 2014 voor Stichting RING/RCE dendrochronologisch onderzoek verricht. Sinds kort is BIAX Consult in het bezit van kwalitatief hoogstaande meetapparatuur en worden de metingen in het eigen laboratorium uitgevoerd en statistisch verwerkt. Bij het opstarten van de nieuwe bedrijfstak binnen BIAX Consult is prof. dr. Esther Jansma (Stichting RING/RCE) als adviseur betrokken.